Aflevering 2: Aileen Wuornos

De zusters bespreken de meest beroemde vrouwelijke seriemoordenaar ter wereld: Aileen Wuornos. Aileen groeide op in de Amerikaanse staat Michigan waar ze tot haar latere tienerjaren heeft gewoond. Na jarenlang rond te hebben gezworven settelde ze zich uiteindelijk in Florida. In plaats van ‘a Florida man’ was het ‘a Florida woman’ die eind jaren ’80/begin jaren ’90 zware misdaden pleegde in de Sunshine State.

Muziek: Netherworld Shanty van Kevin MacLeod.

Geboorte

Aileen Carol Wuornos werd op 29 februari 1956 geboren als Aileen Carol Pittman in Rochester, Michigan. Haar ouders, Diane Wuornos en Leo Pittman, waren 14 en 16 jaar oud toen ze trouwden tegen de wens van de ouders van Diane in. Leo was namelijk niet bepaald een zuiver type waardoor Diane’s ouders het niet zagen zitten dat hun dochter met hem ging trouwen. Al vroeg in het huwelijk kreeg het stel kinderen: Keith, de 1-jaar oudere broer van Aileen, en natuurlijk Aileen zelf.

Vlak na de geboorte van Keith werd Leo regelmatig opgepakt voor verschillende kleine misdaden, maar reeg uiteindelijk de optie om zich aan te sluiten bij het leger om zo een celstraf te voorkomen. Diane was bij het vertrek van Leo pas net zwanger van Aileen waardoor Aileen haar vader nooit heeft gekend. Hij werd uiteindelijk opgepakt voor het seksueel misbruiken van een 7-jarig meisje. In 1969 heeft hij zelfmoord gepleegd terwijl hij in de gevangenis vast zat, door zich op te hangen in zijn cel.

Diane stond er dus alleen voor toen ze moest bevallen van Aileen, en volgens haar was de bevalling erg zwaar en levensgevaarlijk. Aileen lag namelijk verkeerd in de buik, met de bips naar beneden. De dokter kon het niet alleen aan en heeft ter plekke hulp ingeschakeld van andere artsen. Uiteindelijk is Aileen uiteraard op de wereld gezet, maar Diane denkt dat er tijdens de bevalling iets mis is gegaan en dat Aileen hersenbeschadiging heeft opgelopen.

Familiebanden

Helaas heeft Aileen haar moeder eigenlijk ook nooit echt gekend, want Diane heeft haar kinderen achtergelaten bij haar ouders toen Aileen en Keith nog erg jong waren. Aileens grootouders, Lauri en Britta Wuornos, hebben zowel Aileen als Keith op 18 maart 1960 officieel geadopteerd. Ze hebben Diane’s kinderen samen opgevoed met hun eigen zoon Barry en dochter Lori. Bij haar grootouders was haar leven niet makkelijk. Zowel Lauri en Britta waren verslaafd aan alcohol en grootvader Lauri was super strikt. Volgens Aileen werd ze niet alleen in elkaar geslagen door haar grootvader, maar ook seksueel misbruikt. Voordat hij haar sloeg zou hij haar hebben gedwongen om zich uit te kleden. 

Als kind had Aileen last van woede uitbarstingen die vaak uit het niets kwam. Hierdoor was het voor haar lastig om vrienden te maken op school, waardoor ze een beetje een einzelgänger was. Gelukkig had ze haar broer Keith, met wie ze heel erg goed bevriend was en een sterke en hechte band had. Alleen werd de broer-zus relatie tussen Keith en Aileen op een gegeven moment meer dan dat: Toen Aileen ongeveer 10 jaar oud was begon ze een seksuele relatie met haar broer. Een van de buurjongens, een vriendje van Keith, zou hier getuige van zijn geweest. 

Jeugd

Op 11-jarige leeftijd begon Aileen seksuele handelingen verrichtte in ruil voor sigaretten, drugs en eten. In eerste instantie gebruikte ze dit als manier om aandacht te krijgen van jongens, maar later zag ze in dat ze hier ook geld mee zou kunnen verdienen. Ook begon ze al op jonge leeftijd te experimenteren met alcohol en drugs. Ze glipte dan ook vaak na bedtijd uit huis om te kunnen feesten met andere jongeren ergens buitenaf. Doordat Aileen seks ruilde voor diensten en goederen werd ze door de jongens met weinig respect behandeld. Daarnaast ging het op school ook niet goed. Veel volwassenen schijnen op de hoogte te zijn van Aileens vrijetijdsbesteding, maar niemand leek echt in te grijpen. Samen met Keith liep ze regelmatig weg om te ontsnappen van haar leven, maar ze werden altijd weer gevonden. Met als gevolg dat Keith vervolgens naar een internaat werd gestuurd.

Op 14-jarige leeftijd, in 1970, raakte Aileen zwanger nadat ze was verkracht door de lokale pedofiel en tevens vriend van haar opa. Op 23 maart 1971 is ze bevallen van een zoontje in een speciaal tehuis voor ongehuwde moeder. Haar zoontje heeft ze afgestaan ter adoptie, mede onder dwang van grootvader Lauri. Niet lang dat ze is bevallen van haar zoontje is Aileen gestopt met school, rond die tijd is tevens haar oma overleden.

In 1971 werd Aileen op 15-jarige leeftijd samen met Keith door haar grootvader uit huis gezet waardoor ze op straat kwam te staan. Ze is toen noodgedwongen in de bossen dicht bij haar oude huis gaan wonen, aan het einde van de straat, terwijl Keith bij vrienden van hem is ingetrokken. Ze woonde overigens niet altijd alleen in het bos, soms sliep ze er samen met een tienerjongen die uit huis werd gezet omdat hij homo was.

Rondzwerven en poging tot settelen

Na een tijd in de bossen te hebben gewoond begon Aileen te liften door het land. Terwijl ze door het land heen zwierf werkte ze soms als serveerster, dienstmeisje en maar voornamelijk als prostituee. Het duurde niet lang voordat ze in aanraking kwam met de politie, onder andere voor het vertonen van wanordelijk gedrag en het plegen van diefstallen.

In 1976, op 20-jarige leeftijd, belande Aileen in Daytona Beach, Florida. Daytona Beach zat toen vol met Hell’s Angels en studenten die op spring break waren. In deze periode is haar grootvader plotseling dood gevonden, vermoedelijk zelfmoord. Omdat ze nu toch wel behoefte begon te krijgen aan vastigheid en zekerheid trouwde ze met de 70-jarige Lewis Fell. Het huwelijk hield alleen geen stand, want ze gingen na twee maanden alweer uit elkaar. Lewis claimde dat hij door Aileen werd mishandeld toen hij haar weigerde geld te geven. Rond de tijd van haar scheiding is Keith overleden aan keelkanker. Dit kwam als een gigantische klap aan bij Aileen, want Keith is de enige in haar leven geweest die er voor haar was. Ze viel daardoor weer in oude patronen. Ze ging eigenlijk weer precies verder zoals ze altijd had gedaan, altijd onder weg en zichzelf onderhouden met prostitutie.

Op 22-jarige leeftijd besloot Aileen dat het haar allemaal teveel was geworden. Ze pakte een vuurwapen en schoot haarzelf in haar onderbuik. Dit was volgens haar niet de eerste keer dat ze een poging tot zelfmoord had gedaan. Ze werd in het ziekenhuis opgenomen en herstelde zonder goede psychologische hulp. Drie jaar later besloot ze een kleine supermarkt te overvallen met een vuurwapen en kort daarna werd ze opgepakt door de politie. Ze werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf waarin ze zich stortte op de bijbel en religie. Op 27-jarige leeftijd kwam ze weer vrij, om zich vervolgens te storten op een leven vol drank, drugs en prostitutie. 

Tyria ‘Ty’ Moore

Het is duidelijk dat Aileen nooit echt een oprechte romantische connectie met iemand heeft gehad, behalve met haar eigen broer. Ze voelde zich door mannen dan ook niet geaccepteerd. Ze besloot het daarom bij vrouwen te proberen, door wie ze wel werd geaccepteerd. In het voorjaar van 1986 besloot ze om biker bars af te struinen. In een van deze bars kwam de 30-jarige Aileen de 24-jarige Tyria Moore tegen. Ze zijn die avond samen naar huis gegaan en waren meteen onafscheidelijk.  Ze besloten, zoals lesbiennes vaker schijnen te doen, meteen bij elkaar in te trekken. Ofja intrekken, ze leefden als nomaden want ze hadden geen vaste woning. Ze bleven soms bij vrienden slapen, andere keren in trailers, motels of zelfs in het bos. 

Overdag liep Aileen langs de snelweg om daar klanten oftewel johns op te pikken. Op deze manier verdiende ze een paar honderd dollar per week. Tyria schijnt aan het begin van de relatie niet geweten te hebben dat Aileen een prostituee was, en volgens haar weigerde Aileen het oudste beroep ter wereld op te geven. Ondanks de relatie bleef Aileen last hebben van woede-uitbarstingen. Daarnaast stond ze ook onder druk omdat ze altijd geld problemen had en Aileen was bang Ty kwijt te raken hierom. Ty verdiende soms wat bij door motelkamers schoon te maken, maar ze waren afhankelijk van het inkomen van Aileen. Doordat Aileen altijd een zwaar leven heeft geleid is haar uiterlijk er onder gaan leiden. Dit zorgde ervoor dat ze op 33-jarige leeftijd niet meer zo makkelijk klanten (johns) oppikte.

De eerste moord

Op 30 november 1989 wist Aileen zich door de 51-jarige Richard Mallory aan de kant van de weg op te laten pikken. Aileen bood haar diensten aan hem aan en hier ging hij blijkbaar graag op in. Hij parkeerde daarom de auto ergens buitenaf waar ze de hele nacht samen hebben gedronken en gepraat. Pas bij zonsopkomst greep Aileen naar het vuurwapen die ze altijd bij zich heeft en schoot ze Richard Mallory vier keer op korte afstand in zijn borstkas en rug. Aileen claimde dat het om zelfverdediging ging. Volgens haar werd ze door Mallory vaginaal en anaal verkracht en is dit de reden dat ze hem doodschoot. Nadat ze Mallory had doodgeschoten is ze met zijn waardevolle bezittingen in zijn auto naar huis te rijden. Ze heeft het lichaam van Mallory op de plek van de misdaad achter gelaten.

Thuis aangekomen heeft ze Ty meteen verteld wat ze had gedaan, maar volgens Ty geloofde ze Aileen in eerste instantie niet. Ondanks dat Ty claimt dat ze Aileen niet geloofde hebben ze diezelfde dag nog al hun spullen gepakt en zijn ze verhuisd naar een nieuwe plek. Aileen heeft de auto van Mallory schoongeveegd om zo geen vingerafdrukken achter te laten en de auto ergens gedumpt. De politie had de auto de volgende dag al gevonden en het lichaam van Mallory vonden ze twee weken later. Door gebrek aan bewijs kwam de zaak niet verder. Wel konden ze bij de autopsie zien dat hij meerdere schotwonden had, maar dat twee kogels door zijn linkerlong de uiteindelijke doodsoorzaak was.

De seriemoorden

Na een periode van 6 maanden bleek dat het niet bij de moord op Richard Mallory zou blijven. Tussen mei en juli 1990 vermoorde Aileen de 47-jarige David Spears met zes schotwonden, de 40-jarige Charles Carskaddon met negen schotwonden, de 65-jarige Peter Siems wiens lichaam nooit is gevonden en de 50-jarige Troy Burress met twee schotwonden. In september en november vermoorde ze haar laatste twee slachtoffers: De 56-jarige Charles Humphreys met zes schotwonden en de 62-jarige Walter Antonio met vier schotwonden. Ook deze slachtoffers heeft ze net als Mallory opgepikt door langs de kant van de snelweg te lopen en haar diensten als prostituee aan te bieden. Een andere methode was door naast een kapotte auto langs de weg te staan en te doen alsof ze hulp nodig had.

Aileen koos haar slachtoffers uit op basis van hoeveel geld of andere waardevolle bezittingen ze op zak hadden. Alle slachtoffers zijn met hetzelfde vuurwapen doodgeschoten en vervolgens beroofd. Bijna alle lichamen zijn op de plek van de lichaam achter gelaten behalve Peter Siems. De moorden zijn allemaal gepleegd in Central Florida. 

Zoektocht

Het heeft een tijd geduurd voordat de politie doorhad dat ze met een seriemoordenaar te maken hadden, dit kwam mede doordat de lichamen in verschillende gemeenten zijn gevonden. Bij het vierde slachtoffer, Peter Siems, is het bijna mis gegaan. Op 4 juli 1990 reden Aileen en Ty rond met Siems auto en kregen ze een ongeluk. Omdat Aileen bang was dat dit tot haar arrestatie zou leiden heeft ze kenteken van de auto afgehaald en in de bosjes gedumpt, en is ze vervolgens met Ty gevlucht.

Het duurde niet lang voordat de politie heeft het kenteken vond en via het registratie systeem er achter kwamen de auto van Peter Siems was. De politie wist van Aileen en Ty schetsen te laten maken omdat de twee vrouwen door getuigen zijn gezien in de auto van Siems. Deze schetsen zijn maar in één lokale krant gepubliceerd omdat de politie bang was dat bij verdere verspreiding de vrouwen naar andere staten zouden vluchten.

Pas nadat de lichamen van de laatste  drieslachtoffers werden gevonden had de politie door dat er een connectie was met de eerste moorden en het vinden van de auto van Peter Siems. De politie besloot toen eindelijk om de schetsen landelijk te verspreiden waardoor Aileen en Ty op straat werden herkend. Ty is vervolgens gevlucht naar een andere staat waardoor Aileen er weer alleen voor kwam te staan.

Arrestatie en bekentenis

Uiteindelijk is Aileen geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken op een ticket van een pandjeshuis. De politie had namelijk inmiddels voldoende bewijs van dat Aileen de bezittingen van haar slachtoffers verkocht aan pandjeshuizen. Daarnaast heeft ze ook vingerafdrukken achtergelaten in en op de auto van Peter Siems. De politie wist nu definitief dat ze op zoek waren naar Aileen Wuornos. Het duurde dan ook niet lang meer voordat ze haar hadden opgespeurd en konden oppakken. Op 9 januari 1991 werd Aileen gearresteerd in een biker bar genaamd The Last Resort. 

Na de arrestatie van Aileen is ook Tyria uiteindelijk gevonden. Tyria claimde tegenover de politie dat ze niks van de moorden afwist, behalve van de eerste. Ze geeft zelf dat ze na de eerste moord niet naar de politie is gestapt omdat ze dacht dat Aileen verder geen moorden meer zou plegen omdat het nu wel uit haar systeem zou zijn. De politie besloot om Tyria vrij te laten gaan in ruil voor dat ze samen zou werken met de politie en de hoofdgetuige zou zijn in het proces tegen Aileen. Naar aanleiding van een gesprek met Tyria heeft Aileen zes moorden bekend, maar de moord op Peter Siems heeft ze altijd ontkend. 

Sensationeel

De arrestatie en het proces tegen Aileen was sensationeel. Dit was voor het eerst dat een vrouwelijke seriemoordenaar opereerde op de manier als Aileen had gedaan. De zaak werd dan ook vaak in de media besproken. Dit heeft er toe geleid dat de destijds 44-jarige Arlene Pralle de toen 35-jarige Aileen heeft geadopteerd nadat ze een foto van Aileen in een lokale krant had gezien. Volgens Pralle moest ze Aileen adopteren omdat dit de wil van God zou zijn.

Pralle nam de controle over de media toegang tot Aileen. Wanneer de pers een interview met Aileen wilde moest dit geregeld worden via Pralle. De pers wilde maar al te graag toegang tot de zaak. Betrokkenen bij de zaak kregen dan ook van alle kanten aanbiedingen voor film- en boekdeals. Later kwam naar boven dat meerdere politieagenten al bezig waren met een filmdeal voordat het proces überhaupt was begonnen.

Het strafproces

Op 15 januari 1992 begon het proces tegen Aileen. Op 27 januari werd ze schuldig bevonden op de moord van Richard Mallory. De getuigenis van Tyria heeft hier een grote rol bij gespeeld. Bij de veroordeling gaven experts aan dat Aileen borderline persoonlijkheidstoornis had en daardoor niet geschikt zou zijn voor de doodstraf. Vier dagen kreeg ze alsnog de doodstraf. Hierna kwamen nog meerdere momenten dat ze de doodstraf kreeg, zes keer in totaal.

Aileen heeft vaak wisselende motieven gegeven voor haar daden. Zo claimde ze vaak dat het om zelfverdediging ging omdat haar slachtoffers haar hadden verkracht, bezig waren met haar te verkrachten of van plan waren haar te verkrachten. Ze heeft ook geclaimd dat het alleen bij het eerste slachtoffer, Richard Mallory, om zelfverdediging zou zijn gegaan omdat hij haar probeerde te verkrachten. Richard Mallory heeft in het verleden vastgezeten voor een poging tot verkrachting, maar van de rechter mochten de advocaten van Aileen hier niks mee doen.

Later heeft Aileen meerdere keren bekend dat het echt om moorden ging en niet om zelfverdediging. Ze heeft daarnaast ook de politie ervan beschuldigd dat ze van haar een seriemoordenaar hebben gemaakt, door haar haar gang te laten gaan en niet in te grijpen. Met als doel dat de politieagenten rijk en beroemd konden worden van de filmdeals.

Aileens mentale gezondheid is natuurlijk altijd nooit top geweest, ook gezien haar jeugd en het feit dat ze borderline had. Maar haar tijd op death row heeft haar mentaal echt ontzettend ziek gemaakt. Ze weigerde op het einde over andere dingen te praten dan de politie en hun complot tegen haar. Uiteindelijk heeft Aileen ervoor gekozen om de doodstraf niet aan te vechten. Gedurende haar tijd op death row las ze graag de bijbel en maakte ze veel tekeningen. Ze was ontzettend religieus en geloofde er heilig in dat ze in de hemel zou terechtkomen.

Nasleep en laatste woorden

Aileen heeft het contact met Arlene Prally, die haar had geadopteerd, uiteindelijk verbroken omdat Prally probeerde geld te verdienen aan de tekeningen van Aileen. Het mag duidelijk zijn dat Prally Aileen van het begin af aan heeft gebruikt voor financiële winst. Ze heeft flink geld verdiend aan het houden van interviews over haar contact met Aileen. Enorm treurig, want dit laat zien dat Aileen nooit echt mensen om zich heeft gehad die er voor haar waren. Over story of my life gesproken..

Een paar weken voor haar executie heeft ze op papier een bekentenis geschreven die gericht was aan God. Hierin heeft ze alle misdaden die ze ooit heeft gepleegd, inclusief de moorden, toegegeven. Op 9 oktober 2002 om 9 uur 47 in de ochtend werd ze door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd. Haar laatste woorden waren: “Yes, I would just like to say I’m sailing with the rock, and I’ll be back, like Independence Day, with Jesus. June 6, like the movie. Big mother ship and all, I’ll be back, I’ll be back”. Vertaald naar het Nederlands: “Ja, ik wil graag zeggen dat ik met de rots zeil en dat ik terugkom, net als Independence Day, met Jezus. 6 juni, net als de film. Groot moederschip en alles, ik kom terug, ik kom terug.”

Gebruikte bronnen

A&E Biography – Aileen Wuornos (2003), te zien via dailymotion.com/video/x2fhy3u.
Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003), te zien via youtu.be/OC-W-SiG1lM.
Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992), te zien via youtube.com/playlist?list=PLPPeuzwqWosKr_J5MyFwd6u3XKP6ibg-p.