Aflevering 22: Lauri Waterman

De zusters bespreken de moord op Lauri Waterman. Lauri woonde samen met haar familie in het idyllisch vissersdorpje Craig in de Amerikaanse staat Alaska. Toen Lauri op zondag 14 november 2004 door haar man als vermist werd opgegeven, had de politie het vermoeden haar al te hebben gevonden. Een dag eerder werd op een afgelegen plek een uitgebrande auto gevonden met daarin een schedel. Al snel kreeg de politie verschillende verdachten in het vizier, maar wie was het meesterbrein achter dit moordcomplot?

Muziek: Netherworld Shanty van Kevin MacLeod.

Craig, Alaska

Voor deze zaak neem ik jullie mee naar het plaatsje Craig in de Amerikaanse staat Alaska. Craig wordt omschreven als een idyllisch vissersdorpje met slechts 1.400 inwoners. Het plaatsje ligt op het eiland Prince of Wales, waardoor het vrij afgelegen ligt. De enige manier om er te komen is met een watervliegtuig of per boot. De tijd lijkt er dan ook stil te staan. Iedereen kent elkaar en mensen doen er nooit hun deur op slot. Want waarom zou je? Het enige wat er – qua misdaad – wel eens gebeurd is dat mensen met elkaar op de vuist gaan in de lokale kroeg, of dat iemand wordt opgepakt voor het rijden onder invloed.

Nu moet ik hier wel meteen een kanttekening bij plaatsen: in 1982 heeft er een bloedbad plaatsgevonden in dit idyllische dorpje. Op 7 september 1982 werd een uitgebrande vissersboot gevonden voor de kust van Craig. De passagiers en bemanning bleken te zijn vermoord. In totaal zijn er acht mensen om het leven gekomen, waaronder de eigenaar van de boot, zijn vrouw en hun twee kinderen. Twee jaar later, in september 1984, werd een verdachte opgepakt. De eerste rechtszaak eindigde in een ‘hung jury’ – dit gebeurd wanneer de jury niet unaniem tot een oordeel kan komen. Bij de tweede rechtszaak in 1988 werd de verdachte vrijgesproken. 

De vondst

Net als veel andere zaken die we hebben besproken, begint ook deze zaak met de vondst van een lichaam. Op de ochtend van zaterdag 13 november 2004 vond een jager een uitgebrande auto in een afgelegen gebied waar hij wel vaker kwam om te jagen. Hij had al op verre afstand de rook gespot en was nieuwsgierig naar waar het vandaan kwam. Bij de vondst van de auto besloot hij de achterbank te checken, want voorin had hij niks bijzonders aangetroffen. Op de achterbank trof hij een schedel aan, waarvan hij dacht dat het van een mens was. Geschrokken nam hij meteen contact op met de lokale politie. Het eiland had maar twee State Troopers, die zo snel mogelijk op de vondst afkwamen. Één van deze State Troopers was Bob Clause. Bob concludeerde al snel dat het om een homicide ging, moord dus. Het gevonden stoffelijk overschot kon niet door de lokale politie worden geïdentificeerd. Door de brand was het onherkenbaar en moest het daarom naar experts in Anchorageworden gevlogen. Maar Bob had al een vermoeden. Hij herkende namelijk de auto van de vrouw van een goede vriend: het was de auto van Lauri Waterman.

De familie Waterman

Omdat Craig een klein dorpje was waar iedereen elkaar kende, kende iedereen de familie Waterman. Dit was één van de vooraanstaande families die in Craig woonden. Aan het hoofd van de familie stond de 60-jarige Carl ‘Doc’ Waterman, een Vietnam-veteraan die werkzaam was als makelaar. Het huis van het gezin was ontzettend mooi, en ontworpen en gebouwd door Doc zelf. Doc was erg succesvol als makelaar: alle huizen in Craig werden verkocht via hem. Daarnaast was hij ook de ‘president of the school board’. Doc was getrouwd met de 48-jarige Lauri. Lauri was onderwijsassistent in het speciaal onderwijs. Ze was erg geliefd en wordt omschreven als vriendelijk en behulpzaam: ze deed erg veel voor de lokale gemeenschap en had dan ook veel vrienden. Lauri groeide op in een Italiaans gezin en was katholiek opgevoed. Hierdoor was ze erg betrokken bij de kerk, waar ze dan ook regelmatig heen ging.

Doc en Lauri hebben twee kinderen: een zoon die vanwege zijn studie niet meer meer thuis woonde en een 16-jarige dochter, Rachelle. Rachelle was intelligent en schijnbaar getalenteerd. Ze wordt omschreven als een voorbeeldige leerling die hoge cijfers haalde. Ze was een vrij typische Amerikaanse tiener: ze speelde volleybal en zong in een koor. En net als veel andere tieners die opgroeien in een klein dorp had ook Rachelle een enorme hekel aan het leven in Craig. Ze zag zichzelf meer als een type voor de grote stad en niet voor een klein vissersdorp waar niks te doen is. Ze vond het dan ook verschrikkelijk dat iedereen elkaar kende, want hierdoor was iedereen op de hoogte van alle geruchten. Zo was er een gerucht over Doc en Lauri. Iedereen die Doc en Lauri kende vond hen totaal niet bij elkaar passen. Waar Doc erg stoïcijns was, was Lauri juist erg spontaan. Veel mensen dachten dat Doc een affaire had en dus vreemdging. Hij was namelijk niet erg betrokken bij zijn familie, laat staan bij het opvoeden van Rachelle. Het was voornamelijk Lauri die zich hiermee bezighield. Rachelle was niet de makkelijkste tiener: ze had een moeilijke relatie met haar ouders, en dan vooral met Lauri. Moeder en dochter hadden dan ook regelmatig ruzie.

De puberende dochter

Net als veel andere tieners (en volwassenen) had Rachelle een blog die ze gebruikte als een soort uitlaatklep. Het was tenslotte begin 2000, de tijd dat bloggen echt een ding begon te worden. Rachelle’s blog was getiteld ‘my crappy life’ en ze refereerde in haar posts regelmatig naar Craig als Hel, Alaska. Ook blogde ze over de slechte relatie met haar moeder. Ze zat dus vol met teen angst, een echte puber dus. Alles was óf heel erg goed óf heel erg slecht, niks lag in het midden. Vandaar ook dat ze vaak botste met haar moeder, want Lauri had bepaalde hoge verwachtingen van Rachelle. Een jaar eerder, in 2003, begon de toen 15-jarige Rachelle interesse te krijgen in jongens. Dit kwam mede doordat een jongen van buitenaf naar Craig was verhuisd, Ian Lendrum. Rachelle vond de jongens met wie ze was opgegroeid echt helemaal niks, maar Ian vond ze wel interessant. Rachelle en Ian begonnen met elkaar op te trekken en al snel groeide het uit naar meer.

In de zomer van 2003 werkte Ian bij Pappa’s Pizza, een lokale pizzatent. Dit was dé plek waar de tieners van Craig vaak rondhingen, zo ook Rachelle. Rachelle en Ian begonnen elkaar steeds beter te leren kennen en kregen een relatie. Iets wat Lauri overigens niet ontging. Ze begon zich zorgen te maken over de hoeveelheid tijd dat Rachelle met Ian doorbracht. Doc was daarentegen erg afwezig, zoals hij dat wel vaker was. Hij was naar eigen zeggen erg druk met zijn werk, maar er wordt dus gedacht dat hij een affaire had. Hierdoor liepen de spanningen in huis steeds verder op. Het hielp ook niet mee dat Rachelle van de ene op de andere dag was veranderd van een tiener met typische sportieve look naar een tiener met een “duistere” goth look. Ze droeg alleen nog maar zwarte kleding en lakte haar nagels zwart. Lauri stak niet bepaald onder stoelen of banken dat ze géén fan was van Rachelle’s nieuwe look.

Rachelle kreeg ook ineens interesse in Wicca en andere soorten hekserij – iets waar Lauri als katholieke vrouw veel moeite mee had. En hoe meer Lauri zich hierover uitsprak hoe meer Rachelle zich in het occultisme begon te verdiepen. Wat Lauri niet wist is dat Rachelle een paperclip had gevormd tot een pentagram en haarzelf hiermee heeft gebrandmerkt op haar onderrug. 

Nieuwe vrienden

Nadat Ian en Rachelle al een tijdje aan het daten waren, besloot hij haar te introduceren aan zijn vriendengroep. Deze vriendengroep bestond uit een drietal buitenbeentjes: de 24-jarige Brian Radel, de 24-jarige Jason Arrant en de 14-jarige John Willburn. De jongens gameden veel, rookten veel – waaronder ook wiet – en waren niet vies van alcohol. Ze zochten graag grenzen op, maar hadden een liefde voor computers en D&D [Dungeons & Dragons]. Je kan je misschien wel voorstellen dat Rachelle ontzettend veel aandacht kreeg van deze jongens. Al snel besefte Ian dat het misschien niet zo’n goed idee was geweest om zijn vriendin te introduceren aan zijn vrienden. Hij was namelijk jaloers op de hoeveelheid aandacht die ze kreeg, voornamelijk van de oudere Brian en Jason. Rachelle ging dan ook veel met dit tweetal om, ook buiten Ian om. Langzaamaan nam Ian afstand van zijn vriendengroep, maar Rachelle bleef nog wel met Brian en Jason omgaan. Ze behandelden haar namelijk als een volwassene. Dit was natuurlijk in tegenstelling tot haar moeder, die haar echt nog als een kind behandelde. Daarnaast luisterden Brian en Jason altijd aandachtig naar alles wat ze vertelde en schonken ze haar dus simpelweg veel aandacht.

Brian en Jason waren trouwens beste vrienden. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een bijbelkamp, waar ze als tieners heen gingen. Brian heeft een moeilijke jeugd gehad en groeide op in een familie die een slechte reputatie had. Zijn familie werd vooral als vreemd gezien, voornamelijk omdat ze ontzettend religieus waren. Brian’s vader hield er nogal rare religieuze opvattingen op na, met name over het leven en eer. Zijn vader was niet bepaald een vriendelijke man. Toen Brian op 11-jarige leeftijd een keer een grote mond had tegen zijn vader, sloeg zijn vader hem zo hard dat Brian’s kaak brak. Net als Brian was Jason ook een buitenbeentje. Tijdens het kamp trokken ze veel met elkaar op en voelden ze zich verwant aan elkaar. Daarom besloten ze bloedbroeders te worden: ze zworen dat ze, wat er ook gebeurde of speelde, elkaar altijd zouden helpen.

Nieuwe relaties

Ondanks dat Ian afstand had genomen van zijn vriendengroep, waren hij en Rachelle nog wel samen. Toch snakte Rachelle naar Brian’s volledige aandacht en begon ze een seksuele relatie met hem. De relatie was verder niet romantisch van aard, het was puur fysiek. Het was van korte duur, want al snel waren zowel Brian als Rachelle erop uitgekeken en begon Rachelle zich weer meer te focussen op Ian. En Ian? Die heeft niks door gehad. Sterker nog, hij besloot weer om te gaan met zijn voormalige vrienden. Tot zijn ongenoegen merkte hij dat niet Brian, maar Jason verliefd was op Rachelle. Jason was namelijk helemaal weg van Rachelle. Hij vertelde haar dan ook veel over zijn problemen, zoals dat hij zichzelf vroeger sneed om te testen of hij fysieke pijn kon voelen. Jason en Rachelle gingen steeds meer met elkaar om en ook dit groeide uit tot meer. Daarom besloot Rachelle om het uit te maken met Ian en begon ze direct een relatie met Jason, die natuurlijk dolblij was. Hij had alleen wel een wat vertekend beeld van de relatie. Hij zag zichzelf namelijk als een soort prins op het witte paard, en dan voornamelijk de prins die de prinses komt redden. In zijn ogen was de relatie ontzettend romantisch en zelfs sprookjesachtig. 

Ondertussen begon Lauri zich steeds meer zorgen te maken om Rachelle. Ze had het idee dat Rachelle’s sociale leven haar toekomst in de weg stond. Ze haalde namelijk niet meer de hoge cijfers op school die Lauri gewend was. In plaats van straight A’s haalde ze nu B’s, dus zesjes of zevens in plaats van achten of hoger. Toen Lauri erachter kwam dat Rachelle een relatie had met Jason liep de spanning tussen moeder en dochter alleen nog maar meer op. Jason had namelijk niet echt een toekomstperspectief. Hij woonde in de kelder van zijn ouders, rookte veel wiet en was werkzaam als conciërge op de lokale high school – de school waar Rachelle heenging. Lauri wilde juist het beste voor haar dochter, dus ook als het om vriendjes ging. Ze was daarom bang dat Rachelle haar toekomst weggooide.

Reddende engel

Het is inmiddels de zomer van 2004. Waar Rachelle vorig jaar de hele zomer rondhing bij de lokale pizzatent, was ze deze zomer werkzaam bij de computerzaak waar Brian ook werkte. Natuurlijk was Jason hier ook veel te vinden. Het drietal bracht dan ook de hele zomer veel tijd met elkaar door. Rachelle vertelde de jongens regelmatig over haar problemen met haar moeder. Ik vertelde net toch dat Jason zichzelf als een reddende engel zag? Dit komt waarschijnlijk ook door wat Rachelle vertelde over haar gezinsleven. Rachelle vertelde namelijk regelmatig over hoe haar moeder haar mishandelde. Zo zou Lauri haar van de trap hebben geduwd en haar hebben geslagen met een honkbalknuppel. Ook zou ze hebben gedreigd Rachelle te verkopen in de sekshandel. Hoe meer Rachelle vertelde over haar relatie met haar moeder, hoe mee zorgen Jason zich begon te maken over haar veiligheid.

Aan het einde van de zomer brak natuurlijk het nieuwe schooljaar aan. Rachelle zat nu in haar junior year en besloot zich weer wat meer op school te focussen. Daarnaast was ze ook erg druk met volleybal, waardoor ze steeds minder tijd had voor Jason. Ze glipte daarom ’s nachts uit huis om hem op te kunnen zoeken. Lauri had dit natuurlijk al vrij snel door, maar wist inmiddels niet wat ze met Rachelle aanmoest. Niks wat ze deed leek te helpen. Ze had al een tijdje door dat het geen nut had om telkens weerstand te bieden en heeft zelfs Jason uitgenodigd om bij hen thuis te komen eten. Maar ook het zoeken van toenadering leek niet te helpen. Ondertussen was ook Jason bang dat hij Rachelle kwijtraakte, want die had tenslotte steeds minder tijd voor hem.

Terug naar de vondst

Dit brengt ons naar de vondst van Lauri’s stoffelijk overschot – of wat ervan was overgebleven – op de ochtend van zaterdag 13 november 2004. Één van de State Troopers die betrokken was bij deze zaak, was Bob Clause. Bob had direct al het vermoeden dat het gevonden stoffelijk overschot in de uitgebrande auto van Lauri Waterman zou zijn, omdat hij Lauri’s auto meteen herkevoonde. Bob was namelijk goed bevriend met de familie Waterman. Nadat experts in Anchorage hadden bevestigd dat de gevonden schedel inderdaad van Lauri Waterman was, moest Bob zijn goede vriend Doc inlichten over de dood van diens vrouw. Nu is dat sowieso een lastige situatie, maar Bob zat nog ergens mee.. Zoals jullie weten is het vaak de partner of ex-partner die de moord heeft gepleegd. Bob moest daarom overwegen of zijn goede vriend misschien achter de moord op Lauri zat. Ook hij had de geruchten gehoord dat Doc een affaire zou hebben.

Op vrijdag 12 november gingen zowel Doc als Rachelle voor een paar dagen weg, waardoor Lauri dat weekend alleen thuis was. Doc was op zakenreis naar Juneau – zo’n 800 kilometer van Craig vandaan – en Rachelle had een volleybaltoernooi in Anchorage. Pas toen ze op zondag 14 november rond 3 uur ’s middags thuiskwamen, kwamen ze erachter dat Lauri vermist was. Ze zagen dat Lauri’s auto niet geparkeerd stond op de plek waar het normaal stond en dachten daarom dat ze misschien even weg was om boodschappen te doen. Pas toen ze naar binnen gingen begonnen ze door te krijgen dat er misschien meer aan de hand was. Zo was het bed waarin Lauri had geslapen super rommelig. Dit was niks voor haar, want ze was nogal een neat freak. In de keuken troffen ze een lege fles wijn aan. Ook dit was vreemd, want Lauri dronk vrijwel nooit alcohol.

Geen zorgen

Doc en Rachelle konden Lauri nergens vinden en stapten daarom weer in de auto om haar te zoeken. Na uren te hebben gezocht besloot Doc de politie te bellen en Lauri als vermist op te geven. De politie was toen druk bezig met de vondst van de schedel in de uitgebrande auto. Omdat het stoffelijk overschot naar Anchorage moest worden gestuurd, was het op dat moment nog niet zeker of het om Lauri ging. De volgende dag, maandag 15 november, nam Doc vrij van werk zodat hij de hele dag telefonisch bereikbaar was in het geval Lauri geïdentificeerd zou worden. In een klein plaatsje als Craig, raakt iedereen snel op de hoogte van het laatste nieuws. Op maandagochtend wist vrijwel iedereen van Lauri’s verdwijning. Daarom was het behoorlijk onverwacht dat Rachelle wel gewoon naar school ging.

Zoals je kan verwachten, was Rachelle niet bepaald stabiel die ochtend. Haar emoties gingen alle kanten op: het ene moment moest ze hard huilen, dan werd ze woedend om vervolgens in giechelen uit te barsten. Haar docenten maakten zich zorgen en vroegen hoe het met haar ging. Rachelle gaf aan dat ze zich geen zorgen maakte over haar moeder. Ze zei dat haar moeder waarschijnlijk dronken achter het stuur was gaan zitten en een ongeluk heeft gehad. Kort daarna werd Rachelle gevraagd om naar het kantoor van de schooldirecteur te gaan. Hier werd haar verteld dat haar moeder was gevonden en ze daarom naar huis mocht gaan. Jason had blijkbaar door wat er aan de hand was en stond erop dat hij Rachelle moest troosten, maar Don Pierce – de buurman en goede vriend van haar ouders – heeft haar naar huis gebracht. Tijdens de rit naar huis was Rachelle compleet overstuur.

De gebruikelijke verdachte

Toen het eenmaal zeker was dat het om Lauri’s stoffelijk overschot ging, werd Doc uiteraard verhoord door de politie. De politie was natuurlijk erg benieuwd naar het huwelijk van Doc en Lauri. Doc vertelde hen dat het ze een goed huwelijk hadden. Daarnaast had hij natuurlijk een alibi. Toch hield de politie Doc in de gaten vanwege zijn vermeende affaire. Het huis van de familie behandeld als een crime scene en daarom grondig doorzocht. In de slaapkamer waarin Lauri had geslapen werden naast vezels van een touw ook kleine bloedvlekjes op de lakens gevonden. De politie vond ook een stukje rubber: dit was een vingertopje van een latex handschoen. Ook vonden ze in de garage iets wat leek op een (opgedroogde) plas bloed. Doc vertelde dat hij pasgeleden een hert had gefileerd en het bloed nog daarvan was. Het bloed werd getest en wat bleek? Het was inderdaad het bloed van een hert. Al snel werd Doc niet meer als hoofdverdachte gezien.

Als Doc het niet was, wie was het dan wel? De politie besloot Rachelle te verhoren. Ze vroegen haar of er thuis problemen waren. Rachelle gaf geen details, maar ze liet blijkbaar wel het een en ander doorschemeren. In ieder geval genoeg om de interesse van de politie te wekken. Omdat de politie op de hoogte was van haar relatie met Jason, vroegen ze haar hiernaar. Aanvankelijk ontkende ze de relatie, maar uiteindelijk gaf ze toe. Kort daarna werd ook Jason verhoord. Hij vertelde dat hij op de avond dat Lauri is vermoord bij Brian was. Aan het einde van het verhoor vertelde hij nog wat opmerkelijks: hij vertelde dat hij erbij was geweest toen Rachelle het uit had gemaakt met Ian – Rachelle’s eerste vriendje – en dat Ian erg boos en gewelddadig was geworden.

Opvallend gedrag

Naar aanleiding van wat Jason had verteld, werd ook Ian ondervraagd door de politie. Ian ontkende dat hij ooit gewelddadig zou zijn geweest en had daarnaast een alibi. De politie had al snel door dat Ian niks met de moord op Lauri te maken had en besloot te focussen op Rachelle en haar nieuwe vrienden. Daarom gingen ze bij Brian thuis langs om hem wat vragen te stellen over de avond van Lauri’s moord. Hij gaf hetzelfde antwoord als Jason: hij was op die avond samen met Jason aan het drinken en chillen. Alleen viel de politie wel meteen al wat op: Brian had ineens een kaalgeschoren hoofd. De politie – die Brian al van kinds af aan kende – vond dit wel een erg opvallende en plotselinge verandering.

Dat was niet de enige opvallende gebeurtenis. Nadat bij de politie een raar telefoontje binnen was gekomen van een man die werkzaam was bij de lokale high school, troffen ze daar Jason aan. Hij had hen blijkbaar gebeld. Jason was doodsbang en claimde dat iemand hem van achteren had aangevallen, een mes op zijn keel had gezet en had gezegd dat hij uit de buurt van Rachelle moest blijven. De politie vond Jason’s verhaal niet erg geloofwaardig en er waren ook geen ooggetuigen die het konden bevestigen. Ze begonnen zich af te vragen wat Jason te verbergen had, want waarom zou hij zo’n ongeloofwaardig verhaal ophangen? 

Afgeluisterd

Jason werd daarom opnieuw verhoort. Al snel bekende hij dat hij had gelogen over het voorval en dat hij bang was dat de politie hem zou beschuldigen van de moord op Lauri. Naar eigen zeggen had hij daar niks mee te maken. Hij vertelde dat hij rond de tijd van Lauri’s moord Brian heeft opgehaald in de buurt van waar Lauri’s stoffelijk overschot is gevonden. Lauri was toen al dood. Met deze verklaring plaatste Jason zichzelf in de buurt van het plaats delict – waar het stoffelijk overschot is gevonden – en insinueerde hij dat Brian achter de moord zat.

De politie vroeg Jason of hij een wire, afluisterapparatuur, op zich wilde dragen en een bekentenis bij Brian kon uitlokken. Al de volgende dag had Jason met Brian afgesproken en deze ontmoeting is dus opgenomen. Tijdens de ontmoeting vertelde Brian dat, als de politie Jason probeert te beschuldigen van de moord, hij wel zal bekennen.

Brians bekentenis

Uiteraard was dit genoeg aanleiding voor de politie om Brian op te pakken. Al vrij snel vertelde Brian wat er volgens hem was gebeurd: ter voorbereiding had hij zijn hoofd kaalgeschoren om geen haren achter te kunnen laten. Met touw en duct tape op zak, brak hij in bij het huis van de familie Waterman. In een slaapkamer boven trof hij een slapende Lauri aan. Hij heeft haar wakker gemaakt, vastgebonden en geforceerd een fles wijn leeg te drinken. Hij was namelijk van plan het te laten lijken alsof Lauri een auto-ongeluk had gehad terwijl ze dronken achter het stuur zat. Toen hij Lauri mee naar beneden sleurde zag hij dat één van de vingertoppen van zijn latex handschoen ontbrak en moest hij van plan veranderen. Hij heeft haar in haar eigen auto geplaatst en is vervolgens naar de locatie gereden waar hij haar heeft vermoord en haar auto in de brand heeft gestoken. Daarna heeft hij Jason gebeld en gevraagd of hij hem op kon komen halen. Dat zou alles zijn wat Jason wist.

State Trooper Bob Claus geloofde niet dat Brian in zijn eentje de moord heeft gepleegd. Hij was ervan overtuigd dat Brian hulp heeft gehad. De politie had inmiddels genoeg bewijs verzameld om ook Jason op te pakken voor de moord. Al snel bekende ook Jason en hij claimde dat ze de moord hebben gepleegd om Rachelle te beschermen. Rachelle had hem tenslotte al maanden de meest verschrikkelijke verhalen over Lauri verteld.

Manipulatief?

Rachelle werd daarom opnieuw verhoord. Dit keer vertelde ze over hoe haar moeder zou hebben gedreigd met “selling me for prostitution as punishment”, haar van de trap had geduwd en haar had geslagen met onder andere een honkbalknuppel. Ze vertelde ook dat haar vader niks van de mishandeling af zou weten, omdat ze hem niks durfde te vertellen uit angst dat hij haar niet zou geloven. Al snel kwam de politie erachter dat Rachelle regelmatig blogde over het vermeend misbruik en dat ze er meerdere vrienden over heeft verteld. Haar vrienden hebben het alleen nooit serieus genomen. Zij hadden het idee dat Rachelle overdreef, zoals tieners dat wel vaker doen. De enige vrienden die haar serieus hebben genomen zijn Brian en Jason.

De politie had het idee dat Brian en Jason zijn gemanipuleerd door Rachelle, maar volgens het tweetal wist zij niks van hun plan om Lauri te vermoorden. Daarom was het opvallend dat John Willburn – die bevriend was met het drietal – de politie heeft verteld dat hij op maandagochtend van Rachelle had gehoord dat haar moeder was omgekomen bij een auto-ongeluk. Dit was nog vóór het bekend was dat het gevonden stoffelijk overschot in de uitgebrande auto van Lauri was. Uiteraard confronteerde de politie Rachelle hiermee. Waarom dacht ze dat haar moeder was omgekomen bij een auto-ongeluk toen er nog niks bekend was? Rachelle’s verklaring hiervoor was dat ze dat dacht vanwege de lege fles wijn die zij en haar vader hadden aangetroffen bij thuiskomst de dag ervoor. 

Eerdere poging

Omdat de politie geen bewijs had voor Rachelle’s betrokkenheid bij de moord op haar moeder, besloten ze Jason onder druk te zetten. Jason vertelde hoe in de maanden voor de moord Rachelle hem begon te verleiden en manipuleren. Door de verschrikkelijke verhalen over haar moeder werd hij meegesleurd in het moordcomplot, maar hij had hulp nodig. Hij benaderde daarom zijn bloedbroeder Brian. Brian wilde in eerste instantie niet helpen, maar Jason stond erop dat Rachelle’s leven in gevaar was. Brian ging overstag en al snel begonnen de twee mannen te brainstormen over hoe ze Lauri zouden vermoorden: door haar in een plastic tas stoppen en dit vullen met cement om het vervolgens in de zee te gooien, iets met explosieven, door een sluipschutter of door een in scène gezet auto-ongeluk onder invloed van alcohol.

Ook vertelde Jason dat Rachelle meer wist dan ze claimde. Ze was namelijk op de hoogte van een eerdere poging om Lauri te vermoorden. Tijdens een telefoongesprek had Jason Rachelle verteld dat hij Brian op pad had gestuurd om haar moeder dood te schieten. Rachelle heeft toen gezegd dat ze dat niet wilde en vroeg hem Brian te stoppen. Alleen was Brian toen al op pad. Hij wist namelijk dat Lauri altijd Rachelle ophaalde van haar volleybaltraining. Hij wachtte haar daarom op bij de school, maar omdat hij een onderdeel van zijn jachtgeweer was vergeten kon hij toen zijn plan niet voortzetten.

Na dit incident heeft Rachelle wat afstand genomen van Jason. Hierdoor schoot Jason in de stress en bleef hij Brian vertellen over hoe Rachelle’s leven in gevaar was. Brian claimde later dat hij ervan overtuigd was dat hij Rachelle’s leven zou redden door Lauri te vermoorden. Hij claimde ook nooit met Rachelle de moord op haar moeder te hebben besproken, alleen met Jason.

De moord

Wat is er nou gebeurd in de nacht van 12 op 13 november 2004? Brian had zich van tevoren goed voorbereid door zich te verdiepen in forensisch onderzoek. Hij wist daardoor waar de politie naar op zoek zou gaan. Hij had daarom verschillende maten laarzen aangeschaft en droeg hij meerdere lagen kleding. Hij had zijn huid goed gescrubd en zijn hoofd kaalgeschoren. Via het kattenluik wist hij een deur te openen en zo het huis binnen te dringen. Hij is naar boven gegaan, waar Lauri sliep. Hij heeft haar wakker gemaakt en gezegd dat als ze deed wat hij zei, ze het zou overleven. Hij heeft haar vastgebonden en geforceerd om de fles wijn leeg te drinken. Daarna heeft hij haar in haar eigen auto gegooid en is hij naar een locatie gereden in de buurt van waar de auto later is gevonden. Dit was aan de andere kant van het eiland en deze locatie is gekozen omdat het behoorlijk uit de weg lag en redelijk moeilijk bereikbaar was. Hier stond Jason hem al op te wachten. Ze trokken Lauri uit de auto en dwongen haar om te knielen. Lauri vroeg meerdere malen of ze een vraag mocht stellen, maar omdat ze dronken was kwam ze niet goed uit haar woorden. Hierdoor kwam ze er niet aan toe om de vraag te stellen die ze wilde. Er wordt gedacht dat ze “waarom doen jullie dit?” wilde vragen. Jason zou tegen Lauri hebben gezegd dat ze dit deden zodat ze haar dochter nooit meer pijn kon doen. 

Omdat het originele plan was om het te doen lijken alsof Lauri was omgekomen bij een auto-ongeluk, heeft Brian geprobeerd haar nek te breken. Zo zou het lijken alsof ze whiplash had. Omdat dit niet lukte, heeft hij haar keel ge-karate chopped. Ook toen ging ze niet dood. Uiteindelijk heeft hij haar gewurgd of laten verstikken door een handdoek strak over haar hoofd te trekken. Ze hebben Lauri daarna terug in de auto geplaatst. Omdat het niet nu mogelijk was om een auto-ongeluk te faken, hebben ze de auto ondergegoten met benzine en het in de brand gestoken. Ze hoopten zo potentieel bewijsmateriaal te vernietigen.

Rachelles betrokkenheid

Pas bij haar derde verhoor, op vrijdag 19 november 2004, gaf Rachelle toe meer te hebben geweten van het moordcomplot dan ze aanvankelijk beweerde. Ze gaf toe dat ze had gezegd dat ze wilde dat haar moeder dood was, maar ze zou dit niet serieus hebben bedoeld. Daarnaast zou moord niet het eerste zijn geweest waar ze op zijn gekomen voor haar probleem met haar moeder, maar dat – toen het eenmaal werd besproken – ze zou hebben gereageerd met: “well, yes, let’s do it”. Ook heeft ze Jason tussen neus en lippen door verteld dat zij en haar vader het weekend van 12 november weg zouden zijn. Ze wist vrij zeker dat het moordcomplot dat weekend zou worden uitgevoerd, maar ze heeft niemand ervan op de hoogte gebracht. Ze heeft Jason nog vanuit Anchorage gebeld en dacht dat ze het moordcomplot had afgezegd, maar toen ze hem bij thuiskomst weer sprak vertelde hij haar dat ze hun plan hebben uitgevoerd. Tijdens dit verhoor gaf Rachelle ook toe dat ze de verhalen over de mishandeling door haar moeder heeft aangedikt en dus had overdreven. 

Op de dag voor het verhoor, donderdag 18 november 2004, heeft Rachelle het volgende gepost op haar blog: “Just to let everyone know, my mother was murdered. I won’t have computer acces until the weekend. The police took the computer to go through the harddrive. I thank everyone for their thoughts and e-mails. I hope to talk to you when I get my computer back.” Dit was haar laatste blogpost waarin ze iedereen liet weten dat haar moeder was vermoord en dat haar computer in beslag is genomen door de politie.

De rechtszaak

Tijdens de rechtszaak veranderde Rachelle van verhaal. Ze pleitte onschuldig te zijn en claimde dat Jason een obsessief vriendje was die haar onschuldige opmerkingen totaal heeft verdraaid. Volgens Rachelle’s verdediging is Jason alleen te werk gegaan en heeft hij in zijn eentje Brian overgehaald om Lauri te vermoorden. Brian heeft tijdens de rechtszaak een verklaring afgelegd waarin hij claimde dat Rachelle hem nooit gevraagd heeft om haar moeder te vermoorden. Het zou allemaal Jason’s idee zijn geweest. Volgens Brian wilde Jason ook Rachelle’s ex-vriendje Ian en haar vader vermoorden, maar vond Brian dit niet nodig. Jason legde een verklaring af waarin hij claimde dat Rachelle tegen hem heeft gezegd dat het beter zou zijn als haar moeder er niet meer was – en dus dood was.

Brian en Jason hebben beiden schuldig gepleit en zijn berecht voor de moord op Lauri Waterman. Brian Radel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 99 jaar en Jason Arrant werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar. Geheel onverwachts werd Rachelle vrijgesproken, omdat de jury niet unaniem tot een oordeel kon komen. Er was dus sprake van een hung jury. Volgens de rechter heeft de politie Rachelle onder druk gezet bij op zijn minst een deel van haar bekentenis, waardoor dit belangrijke bewijsstuk niet mocht worden gebruikt in de rechtszaak. De nieuwe rechtszaak vond plaats in 2011. Hierbij werd Rachelle niet schuldig bevonden van moord, maar wel van dood door nalatigheid. Ze kreeg hiervoor een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd.

Doc Waterman

Ook Doc Waterman was ervan overtuigd dat de politie Rachelle heeft zitten sturen tijdens haar bekentenis. Het verhoor heeft plaatsgevonden zonder Doc’s goedkeuring en zonder dat er een advocaat bij aanwezig was. Echter was hij zich wel van bewust van wat Rachelle heeft gezegd in haar bekentenis. Hij zag in dat ze van het moordcomplot heeft geweten en te weinig heeft gedaan om het te stoppen. Toch legde hij de schuld niet bij zijn dochter neer, want hij denkt dat zij als 16-jarige misschien niet door heeft gehad hoe ernstig het allemaal was. Volgens Doc was Brian degene die achter het moordcomplot zat.

Doc heeft trouwens altijd ontkend dat Rachelle is mishandeld door Lauri. Ook de buren en goede vrienden van Doc en Lauri, Don en Lorraine Pierce, konden zich totaal niet in wat Rachelle schreef over haar leven in haar blogs. Ze waren zich wel bewust van de spanning tussen Lauri en Rachelle, maar vonden hier niks ongewoons aan. Rachelle was tenslotte een puber. Volgens Lorraine was Lauri een fantastische moeder die gewoon haar werk deed: opvoeden. 

Waar is ze nu?

Rachelle is in 2015 in hoger beroep gegaan tegen haar veroordeling in Lauri’s dood op basis van dat een 16-jarige niet berecht zou mogen worden als een volwassene. De Alaska Court of Appeals heeft haar hoger beroep afgewezen, omdat in de wet van de staat Alaska staat dat verdachten vanaf 16 jaar hetzelfde mogen worden behandeld als volwassenen in het geval van ernstige misdrijven, waaronder moord.

Rachelle is inmiddels alweer jaren op vrije voeten en het schijnt dat ze óf weer is begonnen met bloggen óf dat ze haar oude blog nieuw leven heeft ingeblazen. Ze heeft dit jaar, in 2021, zelfs nog nieuwe posts geplaatst. Uit haar blog is op te maken dat ze tegenwoordig gevestigd in de Amerikaanse staat Florida.

Lauri’s brief

Ik wil dit verhaal afsluiten met een brief die Lauri vermoedelijk vlak voor haar dood heeft geschreven aan Rachelle. Nadat Rachelle was gearresteerd ging Doc op zoek naar antwoorden en vond hij deze brief toen hij haar kamer doorzocht. In deze brief probeert Lauri het goed te maken met haar dochter:

“Mijn liefste dochter,

Het spijt me dat er spanning is tussen ons. Denk alsjeblieft niet dat ik je een slecht persoon vind, want dat ben je niet. Ik weet dat ik me teveel zorgen om je maak, maar dat is nu eenmaal wat moeders doen als ze zoveel van hun dochter houden als ik van jou. Ik heb het gevoel dat er een afstand is tussen ons. Ik zou graag willen dat we hechter zijn en dat je me alles kan vertellen of dat we over van alles en nog wat kunnen praten. Ik wou dat je begreep hoeveel ik van je houd.”

Gebruikte bronnen

I’d Kill for You: Alaskan Blood Pact (Investigation Discovery, 2015), te zien via youtu.be/OF39RjiIg28.
People Magazine Investigates: The Darkest of Nights (Investigation Discovery, 2017), te zien via youtu.be/rV9lzgAR3zQ.